Ιστορικό

Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α   Τ Ρ Ο Φ Ι Μ Ω Ν   Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Το 1998 ιδρύεται από τον Γεράσιμο Βασιλόπουλο στην Θεσσαλονίκη παράρτημα του Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων,που λειτουργούσε στην Αθήνα από το 1995.Το παράρτημα διοικείται από πενταμελή Διοικητική Επιτροπή.

Τον Μάϊο του 2015 ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Σωματείου η συλλογή και δωρεάν διανομή, σε όσους έχουν ανάγκη, τροφίμων κάθε είδους, ειδών υγιεινής, καθαριότητας κλπ. Η διανομή θα διενεργείται μέσω σωματείων, ιδρυμάτων & άλλων νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το Σωματείο διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον επιχειρηματία κο Αχιλλέα Φώλια.

Υποστηρικτές

Στην διάρκεια όλων αυτών των χρόνων δράσης της, η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης έχει δεχθεί δωρεές από πολλές βιομηχανίες & εμπορικές εταιρίες της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.

Δράση

Η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης λειτουργεί σε κτίριο της Εταιρίας Φέσσας ΑΕ στην περιοχή της Νικόπολης. Στους αποθηκευτικούς χώρους υπάρχουν ψυγεία συντήρησης και κατάψυξης. Οι παραλαβές γίνονται καθημερινά εκτός Σαββάτου από τις 9π.μ. ως τις 2μ.μ..

Δύο φορές το χρόνο, πριν από τα Χριστούγεννα & πριν από το Πάσχα, σε Σούπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης διενεργείται έρανος συλλογής τροφίμων. Καλούνται οι πελάτες να αγοράσουν, μαζί με τις δικές τους αγορές, και επιπλέον τρόφιμα τοποθετημένα σε ειδικές σακούλες, και τα οποία παραδίδουν στις εθελόντριες της Τράπεζας Τροφίμων. Με την βοήθεια των εθελοντριών και την σύμπραξη εταιριών που  χορηγούν αυτοκίνητά τους συγκεντρώνονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων, τα οποία διανέμονται πριν από τις αντίστοιχες γιορτές.

Όλο τον χρόνο, και κυρίως τους μήνες από τον Σεπτέμβριο ως και τον Ιούνιο, ειδοποιούνται τα 30 περίπου συσσίτια που έχουν επιλεγεί ώστε να φροντίσουν για την παραλαβή των τροφίμων που τους αναλογούν. Συνήθως η διανομή γίνεται κάθε εβδομάδα.

Τον Μάρτιο του 2017 σε αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου διοργανώθηκε εκδήλωση Τιμής των Χορηγών και Δωρητών του Σωματείου με μεγάλη επιτυχία.

Το σημερινό Δ.Σ. της τράπεζας τροφίμων Θεσσαλονίκης:

Πρόεδρος: κ. Αχιλλέας Φώλιας

Αντιπρόεδρος: κ. Ελευθέριος Χατζόπουλος

Γεν. γραμματέας: κα Βάλυ Παπαϊωάννου

Ταμίας: κ. Κωνσταντίνος Ζήσης

Μέλη Δ.Σ.: κ. Γεώργιος Αθανασιάδης, κα. Άννα Λεβή, κα. Ειρήνη Πουτακίδου